خانم سارا بهرام پور، اعظم داودی، نجمه فتح، قاسم نظیری،
دوره ۴، شماره ۲ - ( دوره ۴، شماره ۲ (پیاپی ۱۲) ۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: اگرچه تجربه زایمان، داشتن کودک و انتقال به دوره مادری جایگاه مهمی در زندگی بسیاری از زنان دارد، اما میتواند برای برخی زنان اتفاقی آسیبزا باشد. از این رو، این مطالعه با هدف بررسی اعتبار و روایی پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه پسازایمانی تعدیل یافته در جامعه ایرانی انجام شد. روش پژوهش: این مطالعه، توصیفی و از نوع روانسنجی ابزار بود. جامعه این مطالعه شامل مادران مراجعهکننده به مراکز بهداشت شهر اهواز بوده که ۴ تا ۱۲ هفته از زایمان آنها گذشتهبود. نمونه این مطالعه شامل ۲۰۳ نفر بوده که بهروش نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این مطالعه شامل پرسشنامههای اختلال استرس پس از سانحه پسازایمانی تعدیل یافته، هینان (۱۹۹۸) مقیاس تجدید نظر شده تأثیر حوادث وایس و مارمر (۱۹۹۷)، پیوند مادر-کودک براکینگتون و همکاران (۲۰۰۶) و افسردگی پس از زایمان کاکس و همکاران (۱۹۸۷) بود. بهمنظور سنجش روایی پرسشنامه از روشهای تحلیل عاملی تأییدی و روایی همگرا و بهمنظور سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین برای تحلیل یافتههای پژوهش از نرمافزارهای SPSS ۲۶ و AMOS ۲۴ استفاده گردید. یافتهها: نتایج تحلیل عاملی تأییدی رابطه معنیداری را بین متغیرهای آشکار (گویهها) و سازههای نهفته (عاملها) تأیید کرده و نشان داد که مدل سه عاملی پرسشنامه از برازش مطلوبی برخوردار است (۹۲/۰ GFI=، ۹۰/۰ AGFI=، ۹۲/۰ CFI= و ۰۵/۰ RMSEA=). عاملهای سه گانه پرسشنامه با پرسشنامههای تأثیر حوادث، پیوند مادر-کودک و افسردگی پس از زایمان نیز رابطه مثبت معنیداری داشته که این مسئله حاکی از روایی همگرای پرسشنامه مذکور بود (۰۱/۰>p). همچنین ضرایب آلفای کرونباخ بهدست آمده برای کل پرسشنامه و عاملهای بیش تحریکی، اجتناب و تجربه مجدد بهترتیب ۸۹/۰، ۷۷/۰، ۸۱/۰ و ۸۰/۰ بوده که مقادیر بهدست آمده حاکی از پایایی مطلوب پرسشنامه است. نتیجهگیری: نسخه فارسی پرسشنامه اختلال استرس پس از سانحه پسازایمانی تعدیل یافته در جامعه ایرانی دارای اعتبار و روایی مطلوبی بوده و میتوان از آن در پروژههای پژوهشی و همچنین موارد مربوط به تشخیصگذاری و غربالگری در مراکز بهداشتی استفادهکرد
مطهره اله ربی، حسین بقولی، مجید برزگر، قاسم نظیری،
دوره ۵، شماره ۴ - ( دوره ۵، شماره ۴ (پیاپی ۱۸) ۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: نظر به اینکه در خانوادههای بیماران اختلال شخصیت مرزی، والدین تجربههای هیجانی دردناک فرزندشان را ناچیز و بیاهمیت قلمداد میکنند و حتّی آنها را به نقصهای شخصی خود کودک نسبت میدهند، پژوهش حاضر با هدف ترکیب کمّی نتایج پژوهشهای انجامشده مرتبط با اختلال شخصیت مرزی در سال ۱۴۰۲ انجام شده است.روش پژوهش: پژوهش حاضر ازلحاظ هدفْ کاربردی و ازلحاظ روش از نوع پژوهشهای آمیخته است. این پژوهش با استفاده از روش فراترکیب و نرمافزار جامع فراتحلیل نسخه چهارم (CMA۴) به جستوجوی مقالات مرتبط با موضوع اختلال شخصیت مرزی کودکان زیر ۸ سال در پایگاههای معتبر فارسیزبان شامل پایگاه اطلاعاتی پژوهشگاه علوم و فنّاوری اطلاعات، پایگاه جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران، سامانه جامع مجلات داخلی، پرتال جامع مقالات علوم انسانی، پایگاه مجلات تخصّصی نور، کتابخانه دیجیتالی تبیان، سامانه پژوهشگاه علوم و فنّاوری اطلاعات ایران و موتور جستوجوی مرکز توسعه علوم و فنّاوری پیشرفته و پایگاههای اطلاعاتی معتبر خارجی شامل Springer، ScienceDirect، Google Scholar، Elsevier، Dart-Europe.eu، Etd.Lsu.edu و Zpid.de که واجد شرایط ورود به پژوهش و مرتبط با علل و عوامل اختلال شخصیت مرزی بودند، پرداخته شد. جامعه آماری پژوهش شامل مقالات بازه زمانی ۲۰۱۳ الی ۲۰۲۳ معادل ۱۳۹۲ الی ۱۴۰۲ در حوزه اختلال شخصیت مرزی بوده است. بعد از بازیابی آثار بازیابیشده، تعداد تعداد ۳۸ مقاله داخلی و ۲۷ مقاله خارجی معیارهای بررسی پژوهش را داشتند و بهعنوان نمونه بررسی انتخاب شدند.یافتهها: نتیجه فراتحلیل ۴۵ متغیّر نشان داد که متغیّرهای خصیصههای هیجانی اوّلیه، عزّتنفس، افسردگی، درد روانی، روابط ابژه، تروما، ذهنیسازی، بدتنظیمی هیجان، ارزش خود، دشواری در تنظیم هیجان، ذهنآگاهی، مقابله معنوی منفی، مهارتهای ارتباطی، انعطافپذیری روانشناختی و شفقت به خود بیشترین تأثیر را بر اختلال شخصیت مرزی داشتهاند. یافتهها همچنین نشان داد که ناهمگونی بین اندازههای اثر مشاهدهشده دالّ بر وجود متغیّرهای میانجی است که نتایج تحقیقات را تحتتأثیر خود قرار داده است.نتیجهگیری: بررسی پژوهشها نشان میدهد که اختلال شخصیت مرزی با عوامل متعدّدی مرتبط است. این ارتباطات متقابل نشاندهنده پیچیدگی اختلال و ضرورت رویکردهای درمانی چندبُعدی و متناسب با نیازهای فردی هر بیمار است.
مطهره اله ربی، حسین بقولی، مجید برزگر، قاسم نظیری،
دوره ۶، شماره ۱ - ( دوره ۶، شماره ۱ (پیاپی ۱۹) ۱۴۰۴ )
چکیده
هدف: اختلال شخصیت مرزی با ویژگیهایی همچون ناپایداری شدید در روابط میانفردی، تغییرات ناگهانی در خودانگاره و هویت، و نوسانات احساسی شدید همراه است که میتواند به رفتارهای تکانشی و گاه خطرناک منجر شود. افراد مبتلا به این اختلال اغلب از احساسات مزمن بیارزشی و تهی بودن رنج میبرند و ممکن است از طریق رفتارهای خودتخریبی مانند خودآزاری و خودکشی به آرامش موقت دست یابند. این پژوهش با هدف شناسایی علل و عوامل اختلال شخصیت مرزی انجام شد.
روش: پژوهش حاضر از نظ هدف بنیادی و از نظر روش این پژوهش روش فراتحلیل است.جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش مطالعات انجام شده در زمینه علل و عوامل اختلال شخصیت مرزی به زبان فارسی از سال ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۳ و به زبان انگلیسی از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۴ را دربر میگرفت.جهت تجزیه و تحلیل دادههای پژوهش از روش فراتحلیل استفاده گردید.
یافتهها: در خصوص علل و عوامل اختلال شخصیت مرزی نتایج نشان داد که، مولفههای هیجانی، تروما، سبک دلبستگی و شفقت به خود، بیشترین تکرار را در پژوهشها داشتهاند . این پژوهش به بررسی تفاوتهای فردی و اجتماعی در بروز و پیشرفت اختلال شخصیت مرزی پرداخت، که میتواند به درک بهتر و جامعتری از این اختلال منجر شود و در نهایت به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا کمک کند. این پژوهش همچنین به بررسی روشهای نوین درمانی و تأثیرات طولانیمدت آنها بر بیماران پرداخت که میتواند گامی مهم در ارتقای استراتژیهای درمانی باشد.