1- گروه روانشناسی، دانشکده علومانسانی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علومتربیتی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران
3- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علومتربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده: (1462 مشاهده)
زمینه و هدف: این پژوهش با هدف پایایییابی مقیاس مخاطراتِ روانیاجتماعیِ محیط کار در بین مادران شاغل در وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی کشور در سال 1402 انجام شد.
روش پژوهش: روش پژوهش با تکیه بر روشهای روانسنجی (تحلیل عاملی) و ابزار مورداستفاده مقیاس محقّقساخته مخاطرات روانیاجتماعی محیط کار (1402) بوده است. جامعه مادران شاغل در وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی کشور و نمونه آماری 480 نفر از آنان بود که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. روش تجزیهوتحلیل دادهها در بررسی ساختار عاملی، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تأییدی و در بررسی پایایی، ضریب آلفای کرونباخ بوده است.
یافتهها: یافتهها نشان داد ساختار نهایی ابزار در قالب 36 گویه با پوشش 6 عامل فرهنگ سازمانی، سلامت و رفاه، رفتارهای ناکارآمد، رضایت شغلی و مشارکت، تقاضای کار و عدم امنیت شغلی دارای ضریب آلفای کرونباخ به میزان 0/876 بوده و ساختار عاملی بهدستآمده طی تحلیل اکتشافی از شاخصهای برازندگی (CFI، GFI، RFI، NFI، IFI) مطلوبی برخوردار بوده است.
نتیجهگیری: با توجه به تأیید روایی و پایایی ابزار هدف و نظر به اینکه شناسایی مخاطرات محلّ کار در توسعه خدمات پیشگیری مؤثر و مداخله زودهنگام حیاتی است، از ابزار بررسیشده در پژوهش حاضر میتوان بهمنظور تخمین سطح مخاطرات محلّ کار زنان، بهخصوص مادران، استفاده کرد تا در راستای آن مداخلاتی را با هدف افزایش سلامت روانی و رفاه در محیط کار فراهم کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/11/15 | پذیرش: 1403/3/12 | انتشار: 1403/12/10