Heydarian M, Mirzaii M, Shah-Oveysi S, Akbari M. (2021). Effectiveness of Cognitive-Behavioral Play Therapy on Behavioral Problems, Responsibility and Self-esteem of Male Students with Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
Journal of Childhood Health and Education.
2(3), 124-143.
URL:
http://jeche.ir/article-1-54-fa.html
حیدریان میلاد، میرزایی مژده، شاه اویسی سمیرا، اکبری مریم. اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر مدل شناختی- رفتاری بر مشکلات رفتاری، مسولیت پذیری و عزت نفس دانش آموزان پسر دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی فصلنامه سلامت و آموزش در دوران کودکی 1400; 2 (3) :143-124
URL: http://jeche.ir/article-1-54-fa.html
چکیده: (2500 مشاهده)
مقدمه: بازی درمانی شناختی رفتاری همان طوری که از اسمش هم عیان است، مداخلات شناختی رفتاری را درون برنامه بازی میگنجاند. فعالیتهای بازی و همچنین ارتباط کلامی و غیرکلامی در حل مشکلات کودکان مورد استفاده قرار میگیرند.هدف از این پژوهش بررسی میزان اثربخشی بازی درمانی شناختی- رفتاری بر مسئولیت پذیری، مشکلات رفتاری و عزت نفس دانش آموزان پسر دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی پایه پنجم و ششم ابتدایی شهرستان جوانرود میباشد. روش پژوهش: جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه پنجم و ششم ابتدایی شهرستان جوانرود در سال تحصیلی 2019-2020 میباشد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی و به لحاظ هدف کاربردی است و از نظر روش اجرا، نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل و مداخله بود که برای هر گروه 15 نفر بصورت تصادفی قرار گرفته(در کل 30 نفر) و به مدت 10 جلسه بازی درمانی شناختی- رفتاری را دریافت کردند. روش نمونه گیری این پژوهش، روش نمونه گیری در دسترس بود که بعد از در اختیار داشتن گروه نمونه آنها بطور تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم کردیم. در این پژوهش از سه پرسشنامه و روی هر دو گروه اجرا شدند که عبارت اند از آزمون پنج مقیاسی عزت نفس پپ و همکاران (1989) برای کودکان، پرسشنامه مشکلات رفتاری راتر(1967)، پرسشنامه مسئولیت پذیری منیر کردلو (2015) و برای تجزیه و تحلیل دادهها از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغییره (MANCOVA) استفاده شد. کلیه تجزیه و تحلیل آماری در این پژوهش به کمک نرم افزار آماری SPSS 22 صورت گرفت. یافتهها: یافتهها نشان داد که بازی درمانی شناختی- رفتاری بر مشکلات رفتاری، مسولیت پذیری و عزت نفس دانش آموزان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی موثر بوده و تغییرات معناداری را ایجاد کرده است. بحث و نتیجهگیری: با توجه به اثربخشی بازی درمانی شناختی- رفتاری بر میزان مشکلات رفتاری، مسولیت پذیری و عزت نفس دانش آموزان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی، و ایجاد تغییرات معنادار در آنها میتوان از این روش درمانی برای مداخله و بهبود علائم کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در کنار دارو درمانی و سایر درمانهای توانبخشی استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/9/17 | پذیرش: 1400/9/25 | انتشار: 1400/10/10