1- دانشیار گروه رفتار حرکتی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه الزهرا، تهران ایران
2- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد چالوس، مازندران، ایران
3- کارشناس ارشد رفتار حرکتی، دانشگاه الزهرا، دانشکده علوم ورزشی، تهران، ایران
چکیده: (936 مشاهده)
زمینه و هدف: ویژگیهای مهارتهای حرکتی پایه با نمو، بالیدگی و رشد کودک در ارتباط است. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر بالیدگی جسمانی و سنّ نسبی بر انعطافپذیری شناختی کودکان ورزشکار است.
روش پژوهش: پژوهش از نوع همبستگی و علّی مقایسهای است. براساس گزارش اداره تربیتبدنی شهر قزوین، تعداد ورزشکاران کودک 11 و 12 سال 621 نفر بود. به روش تمامشمار، شرکتکنندگان پژوهش 400 کودک (102 شناگر، 98 ژیمناست، 53 والیبالیست و 147 کودک با حرکات رزمی نمایشی) بودند. دویستوبیستویک کودک بهدلیل مخدوش بودن پرسشنامهها از مطالعه خارج شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامههای جمعیتشناختی، انعطافپذیری شناختی (آسترانگ و همکاران، 2017)، قدسنج و ترازوی دیجیتال بودند. وضعیت بالیدگی جسمانی کودکان بهصورت غیرمستقیم، غیرتهاجمی با استفاده از برآورد درصد قامت بزرگسالی (متد خمیس و روشه، 1994) ارزیابی شد. برای تحلیل دادهها از تحلیل واریانس دوطرفه (آزمودن همزمان آثار اصلی و تعاملی جنسیت وگروه های سنّی بر تمامی متغیّرهای تحقیق)، از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی همخوانی دومتغیّری بین ارزیابی بالیدگی زیستی با درصد قامت بزرگسالی کسبشده در سن معیّن و نمرات Z حاصل از برآورد درصد قامت بزرگسالی و امتیازات افراد استفاده شد.
یافتهها: تأثیر سنّ نسبی و بالیدگی جسمانی بر متغیّر انعطافپذیری شناختی و مؤلّفههای آن (امور عادی، علایق ویژه، زایندگی) معنادار بود. کودکان متولّد در فصلهای اوّل سال (Q1 و Q2) و همچنین کودکان زودرس در انعطافپذیری شناختی و مؤلّفههای امور عادی، علایق ویژه و زایندگی بهتر از کودکان متولّدشده در فصلهای انتهای سال (Q4) و کودکان با بالیدگی دیررس بودند.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای پژوهش حاضر، پیشنهاد میشود مقایسه کودکان در کوارتر های تولّد و سطوح بالیدگی متفاوت با یکدیگر معیار مناسبی جهت مقایسه انعطافپذیری شناختی نباشد؛ زیرا کودکان زودرس و متولّدشده در کوارترهای ابتدایی تولّد نسبت به کودکان دیررس و متولّد در کوارترهای آخر سال ازنظر انعطافپذیری شناختی بهتر هستند.
شمارهی مقاله: 6
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/8/27 | پذیرش: 1402/12/22 | انتشار: 1403/3/22