Alipanah M, Haidarian M, Pourmohamadreza-Tajrishi M, Nejati V, Vahedi M. (2022). The Efficacy of Computerized Cognitive Rehabilitation Software on Math Performance in Children with Dyscalculia.
Journal of Childhood Health and Education.
3(1), 69-86.
URL:
http://jeche.ir/article-1-58-fa.html
علی پناه محمد، حیدریان میلاد، پورمحمدرضای تجریشی معصومه، نجاتی وحید، واحدی محسن. کارآمدی برنامه توانبخشی شناختی رایانهای بر عملکرد ریاضی کودکان دارای اختلال ریاضی فصلنامه سلامت و آموزش در دوران کودکی 1401; 3 (1) :86-69
URL: http://jeche.ir/article-1-58-fa.html
چکیده: (1716 مشاهده)
مقدمه: اختلال ریاضی یکی از انواع اختلالهای عصبی تحولی است و معمولا با مشکلاتی در یادگیری و حل مسائل ریاضی مشخص میشود هدف پژوهش تعیین کارآمدی برنامه توانبخشی شناختی رایانهای بر عملکرد ریاضی کودکان دارای اختلال ریاضی بود.
روش پژوهش: در مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل، 30 کودک به شیوه در دسترس از کودکان 8 تا 12 سال دارای اختلال ریاضی در شهر سنندج انتخاب شدند و با استفاده از آزمون ایران کیمت مورد ارزیابی قرار گرفتند. تمامی کودکان به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در 10 جلسه انفرادی (دو جلسه در هفته؛ هر جلسه 30 تا 45 دقیقه) برنامه توانبخشی شناختی رایانهای شرکت کردند و گروه کنترل فقط برنامههای متداول در مدرسه را دریافت نمود. عملکرد ریاضی تمامی کودکان پس از آخرین جلسه آموزشی و پنج هفته پس از آن، دوباره اندازهگیری شد. دادههای به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و به کمک SPSS 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: یافتههای تحلیل واریانس نشان داد که برنامه توانبخشی شناختی رایانهای، بر عملکرد ریاضی کودکان دارای اختلال ریاضی تأثیر معنادار نداشته است و بر مبنای مجذور اتا میتوان نتیجه گرفت که تنها 03/0 % از تغییرات در عملکرد ریاضی ناشی از دریافت برنامه توانبخشی شناختی رایانهای بوده است. بررسی روند زمانی دو گروه آزمایش و کنترل، بیانگر آن است که اثر زمان در هر دو گروه، معنادار نیست. با توجه به مجذور اتا میتوان نتیجه گرفت که 28% از واریانس عملکرد ریاضی گروه آزمایش ناشی از دریافت برنامه توانبخشی شناختی رایانهای بوده است. به سخن دیگر، گروه آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، روند یکنواخت داشتهاند و تفاوت مشاهده شده، معنادار نیست.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به عدم تأیید کارآمدی توانبخشی شناختی رایانهای بر عملکرد ریاضی کودکان دارای اختلال ریاضی، نیاز به بررسی ها و پژوهشهای بیشتر در این زمینه احساس میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/1/17 | پذیرش: 1401/2/30 | انتشار: 1401/3/10