kargar khorami F, karimzade ghamsari M, raheb G. (2022). Determining the relationship between sleep problems and aggression and social skills in preschool children in Yazd.
Early Childhood Health And Education.
3(3),
URL:
http://jeche.ir/article-1-97-fa.html
کارگر خرمی فاطمه، کریم زاده قمصری منصوره، راهب غنچه. رابطه مشکلات خواب با پرخاشگری و مهارت ، های اجتماعی در کودکان پیش دبستانی شهر یزد فصلنامه سلامت و اموزش در اوان کودکی 1401; 3 (3)
URL: http://jeche.ir/article-1-97-fa.html
چکیده: (1569 مشاهده)
مقدمه: خواب یکی از نیازهای اساسی بشر است و نقش بسزایی در سلامت کودکان دارد؛ که اغلب تاثیر آن بر کودکان نادیده گرفته میشود، لذا هدف این پژوهش تعیین رابطه مشکلات خواب با پرخاشگری و مهارتهای اجتماعی در کودکان پیش دبستانی شهر یزد در سال 1401-1400 میباشد.
روش: روش پژوهش توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان دختر و پسر پیش دبستانی گروه سنی 5 تا 6 سال شهر یزد در 56 مدرسه زیر نظر آموزش و پرورش مرکز یزد بودند که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی خوشه ای از بین نواحی مختلف شهر یزد، ناحیه یک به صورت تصادفی انتخاب شد و از بین 30 مدرسه موجود در ناحیه یک 16 مدرسه ( 8 مدرسه پسرانه و 8 مدرسه دخترانه) به صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس به صورت مساوی 192 نفر دانش آموز دختر و 192 نفر دانش آموز پسر انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه عادات خواب کودک (فرم والدین) اوونز، اسپریتو و مکگیونن (۲۰۰۰)، پرسشنامه پرخاشگری پیش دبستانی(فرم والدین) واحدی و همکارن (1387) و پرسشنامه مهارتهای اجتماعی ماتسون (1983) جمعآوری و با روش آماری رگرسیون خطی ساده، رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان و آزمون Z با استفاده از نرمافزار SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان در فرضیه اصلی نشان داد پرخاشگری و مهارتهای اجتماعی در مجموع 306/0 از واریانس نمرات مشکلات خواب را به طور معناداری تبیین میکنند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون خطی ساده در فرضیه فرعی اول بیانگر این بود که پرخاشگری 313/0 از واریانس مشکلات خواب کودکان پیشدبستانی را تبیین میکند. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان از بین مولفههای پرخاشگری، فقط مولفه پرخاشگری فیزیکی توانست 438/0، از واریانس نمرات مشکلات خواب را پیش بینی کند اما مولفههای پرخاشگری کلامی، پرخاشگری رابطهای و پرخاشگری تکانشی رابطه معنادار نبود و این مولفهها قادر به پیشبینی مشکلات خواب نبودند. در فرضیه فرعی دوم، نتایج تحلیل رگرسیون خطی ساده نشان داد، 277/0 از واریانس مهارتهای اجتماعی کودکان پیش دبستان به وسیله مشکلات خواب تبیین میشود و از میان مولفههای مهارتهای اجتماعی، مولفه رفتار اجتماعی مناسب، مولفه رفتار غیر اجتماعی، و مولفه ارتباط با همسالان 382/0 از واریانس نمرات مشکلات خواب کودکان پیش دبستانی را پیشبینی کردند. اما دو مولفهی پرخاشگری - تکانشی و اطمینان زیاد به خود داشتن رابطه معنادار نبود و این مولفهها قادر به پیشبینی مشکلات خواب نبودند. و در فرضیه فرعی سوم، تحلیل آزمون z برای مقایسه رابطه مهارتهای اجتماعی، پرخاشگری و مشکلات خواب کودکان دختر و پسر پیشدبستانی نشان داد که تفاوت معناداری وجود ندارد. بدین صورت که بین رابطه مهارتهای اجتماعی و پرخاشگری با مشکلات خواب در کودکان دختر و پسر تفاوتی وجود نداشت.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش اهمیت توجه به عادات خواب کودکان پیش دبستانی، بخصوص کودکانی که زمینه پرخاشگری بیشتر و مهارتهای اجتماعی مناسبی ندارند را برای مشاوران و خانوادهها برجسته مینماید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/7/15 | پذیرش: 1401/9/20 | انتشار: 1402/1/29